Европейските производители на електроенергия питат  Русия за повече доставки на

...
Европейските производители на електроенергия питат  Русия за повече доставки на
Коментари Харесай

Европа пита Русия за допълнителни доставки на въглища

Европейските производители на електрическа енергия питат  Русия за повече доставки на въглища, с цел да се оправят с енергийната рецесия в изискванията на рекордно високи цени на природния газ, само че може да се сблъскат със усложнения. Това написа организация Bloomberg като се базира на мнението на свои източници.

Според тях, сложността произтича от това, че в навечерието на зимата европейските газохранилища са запълнени отчасти, а възобновимите източници на сила не са в положение да удовлетворят търсенето. С приближаването на отоплителния сезон се ускорява и  потребността от енергоносители, доставени от Русия.

" Ако всички европейски комунални служби преминат на въглища, това ще докара до голям скок в търсенето на въглища, което Русия независимо няма да може да обезпечи в подобен къс период “,  подчертава основният аналитик на Wood Mackenzie Ltd. в Хюстън Наташа Тюрина. „ Затова ще са нужни доставки и от други страни, да вземем за пример, от Съединени американски щати, само че обстановката там е аналогична със обстановката в другите страни ".

Зависимостта на страните от Европа от изкопаемото гориво за поддържане на работата на своите стопански системи също доста усложнява договарянията по критически значимите климатични въпроси, доколкото до срещата COP26 в Глазгоу остават единствено няколко седмици.

Заради високите цени на природния газ и затворените АЕЦ, в Германия за произвеждане на електрическа енергия се обръщат към въглищата. Но не към черни въглища, които също са с висока цена, а към лигнитните въглища, които пък бълват доста нездравословни излъчвания. И по този начин се слагат капани пред зелената политика, която Европейски Съюз се пробва да наложи. Често обаче с не доста добре премислени ограничения и периоди.

Законовите промени в най-голямата европейска компания плануват до 2038 година Германия да се откаже от потреблението на кафяви и каменни въглища за рандеман на електрическа енергия. 

От Bloomberg  оповестяват, че представители на Уралската добивно-металургична компания и Сибирската въглищно-енергийна компания са отказали коментар по тематиката.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР